למערך מקביל ללמידה בכיתה לגילאי יסודי ולגילאי על-יסודי
מצגת השיעור
דף עבודה לשליחה לתלמידים (אופציונאלי)
מבוא למורה:
זהו שיעור מבואי לנושא זכויות בעלי חיים. הוא מתאים במיוחד ל”יום בעלי חיים” וכן כהעשרה לכל מועד אחר ועשורי מולדת ואזרחות. השיעור בנוי על הוראה בשיחת וידאו בתוכנה ללמידה מרחוק, כגון “זום”.
מצורפת מצגת אותה יש להציג לתלמידים בשיתוף מסך וכן תוכן השיעור (כאן למטה וכן בהערות למצגת).
מענה לשאלות שמופיעותבמצגת יכול להעשות בצ'ט בתוכנת הוידאו או בעל פה בתוכנת הוידאו, על פי זכות דיבור שתינתן כל פעם לתלמיד אחר (כאשר שאר התלמידים על השתק כדי שיוכל להשמע).
שקופית 2: מהם צרכים? הצרכים שלנו הם הדברים שאנו צריכים ושחשוב שיהיו לנו, שבאמצעותם נוכל לחיות בבריאות ובביטחון, ונרגיש מאושרים.
שקופית 3: תנו דוגמא אחת לצורך שיש לכם או לאנשים אחרים. כל תלמיד יכתוב דוגמא בצ'ט ואת/ה המורה תקריא/י חלק מהתשובות.
שקופית 4: הצהרת זכויות הילד: הצרכים הללו שעליהם דיברנו חשובים עד כדי כך, שיש חוקים שמגנים עלינו ודואגים שנוכל לספק אותם. יש לנו זכות לספק כל אחד מהצרכים שלנו. אלו הזכויות הרשומות ב “אמנת זכויות הילד”, שמדינת ישראל ורוב המדינות בעולם חתמו עליה ומחוייבות לשמור עליה.
שקופית 5: תנו דוגמא אחת לצורך שיש לכלב, חתול או בעל חיים אחר שאתם מכירים.כל תלמיד יכתוב דוגמא בצ'ט ואת/ה המורה תקריא/י חלק מהתשובות או תכתוב על דף חלק (שיתוף מסך לוח חלק בתוכנת זום ותוכנות דומות)
שקופית 6: צרכים של בעלי חיים -בקש/י מהתלמידים לכתוב בצ'ט דוגמא מתאימה לכל אחת מהעמודות. [ניתן לרשום את התשובות בטבלה תוך כדי הצגתה.]
שקופית 7: צרכים של בעלי חיים פירוט – הצגת החלק הראשון של הטבלה, מעבר על הצרכים והדוגמאות והסבר, תוך קישור לדוגמאות שנתנו התלמידים.
שקופית 8: פגיעה בבעלי חיים – הצגת החלק השני של הטבלה והסבר: אנחנו רואים בקלות איך התעלמות מצרכים של בעלי-חיים יכולה להפוך לפגיעה בהם. פגיעה פיסית בבעלי חיים, אי מתן טיפול רפואי, הרעבה או הצמאה, כליאה במקום קטן ללא גירויים, סביבה מלוכלכת ומזוהמת, הפרדה של גורים מהוריהם ובידוד של בעלי חיים חברתיים. לבעלי-חיים שחיים איתנו אנחנו בד”כ מספקים את הצרכים האלה, או לפחות את חלקם. חשוב מאוד, למשל, שניתן מים לחתול שלנו וגם לחתולים בחצר, ושנוציא את הכלב לטיול. אבל בעלי-חיים בטבע יודעים לדאוג לעצמם למילוי הצרכים האלה בצורה הטובה ביותר, ואנחנו רק צריכים לא להפריע להם ולא למנוע מהם את הצרכים האלה: כבשה בטבע מחפשת בעצמה עשב לאכול, אמא ברווזה דוגרת על הביצים שלה ודואגת לאפרוחים, וגורי אריות משחקים בכיף אחד עם השני. אך אם נכלא את הכבשה בלי אוכל, נפריד את האפרוחים מאמא שלהם או נבודד את גורי האריות, אז נמנע מהם להשיג את הצרכים שלהם ונפגע בהם מאוד.
שקופית 9: הצגת החלק השלישי של הטבלה – זכויות, והסבר: אמרנו קודם שאם שומרים על הצרכים של מישהו אז זה אומר ששומרים על הזכויות שלו. כמו באמנה לזכויות הילד. לכן אפשר להגיד שאלו הזכויות הבסיסיות שמגיעות לבעלי חיים.
כדאי לשלב בחלק זה צפיה בסרטון קצר המסביר על הרעיון של זכויות בעלי חיים –
זכות הצבעה לפרות?! – מה הקטע?
(הסרטון כולל שניות ספורות של תמונות קשות שכדאי לדלג עליהן או חלקן בדקות 1:09, 3:35, 3:54)
שקופיות 10-16: בשקופיות הבאות בקש/י מהתלמידים לענות על כל אחת משתי השאלות [איזה צורך או צרכים של בעל החיים בתמונה בתמונה נפגעים?, מה היה מבקש בעל החיים לו היה יכול?] ניתן למלא את התשובות בדף עבודה (שישלח בנפרד, ימולא על ידי התלמיד וישלח חזרה אליך), בצ'ט של תוכנת הוידאו או בעל פה בתוכנת הוידאו על פי רשות דיבור.
שקופית 17 – סרטון להיות חופשי – ועכשיו נראה מה קורה שהצרכים של בעלי חיים כן נענים. צפו בסרטון וכתבו לעצמכם אילו צרכים של בעלי החיים ראיתם שמתקיימים. את התשובות ניתן לשתף לאחר צפייה בצ'ט או בעל פה.
שקופית 18: [אפשרות להרחבה] – צרכים זוכויות של בני אדם ובעלי חיים אחרים – הצרכים הבסיסיים משותפים לכל בעלי חיים וגם לנו בני האדם. אבל אפשר לחשוב על צרכים מסויימים שרלוונטיים רק לחלק מבעלי החיים או רק לבני אדם. תוכלו למצוא דוגמא לצורכך מתאים לכל עמודה בטבלה? [ניתן לרשום את התשובות בטבלה תוך כדי הצגתה.]