מערך פעולה: שוברים את המיתוס: על חיות שאוהבים וחיות שמשתמשים בהן

לעוד פעולות לתנועת נוער    לחוברת פעולות שיכולה לשמש גם כסדרת פעולות בסדר מומלץ

נספחים: שוברים את המיתוס

מטרת הפעולה:
הרבה פעמים יש לנו תפיסה מוטעית לגבי בעלי חיים – כשחושבים על זה, בדרך כלל אנחנו מכירים מקרוב כמעט רק כלבים וחתולים, ושאר החיות הן פשוט "חיות שמגדלים במשק" או "חיות בר רחוקות".. כשמתחילים להכיר גם בעלי חיים אחרים, ולהבין כמה הם חכמים, רגישים, ואיזה דברים מגניבים הם יודעים לעשות – יותר קל גם לשנות את היחס אליהן. וזה בדיוק מה שננסה לעשות בפעולה הזו!

 עזרים:

  • למשחק פתיחה: מאכלים לניחוש, סרטים לקשירת העיניים, חפצים להחבאה
  • פתקים ועטים
  • טבלה ריקה עבור תוצאות הסקר (דוגמא בנספח 3.1)
  • טוש לכתיבה בטבלאות- כרטיסיות של מיתוסים על בע"ח (נספח 3.3)
  • אופציונאלי: סמאטרפון/מחשב נייד להקרנת סרטונים (מומלץ להכין מראש את הקישורים- נספח 3.5)
  • טבלת כישורים מגניבים של חיות (דוגמא בנספח 3.6)
  • רשימת בעלי חיים לחניכים (נספח 3.7- לשכפל פעמיים, שיהיה לכל קבוצה) 

תקציר:

  1. משחקים "חייתיים" אנרגטיים (15 דק')
  2. סקר קבוצתי: אילו חיות אנחנו אוהבים ולמה? (10 דק')
  3. חידון: יכולות מרשימות של בעלי חיים (20 דק')
  4. בעלי חיים "מפורסמים"- מיתוסים על חיות: שיחה עם כרטיסיות וסרטונים (10 דק')
  5. מה משותף לכלב ולכבשה? תחרות ודיון (25 דק')

מהלך הפעולה:

  1. משחקים "חייתיים" אנרגטיים (15 דקות):

מתחילים במשחקים הממחישים יכולות פיזיות מרשימות של בעלי חיים.
אחרי כל משחק החניכים יגידו אילו חיות מסוגלות לבצע את המשימות הללו בניגוד לבני אדם, או טוב יותר מבני אדם. למשל:
*מציאת חפצים בחושך – מי הראשון שמוצא משהו מסויים שהודבק לקיר.. (יכולת הראייה של עטלף, שרואה בתוך המערות החשוכות בהן הוא חי)
* תחרות סחיבת משקל (יכולות נשיאת המזון של נמלים, שסוחבות גרגרים שכבדים מהן פי כמה)
* זיהוי מאכל ע"י ריח ממרחק מסויים (יכולת זיהוי הריחות מרחוק של בע"ח כמו כלבים ופרות)

2. סקר קבוצתי – אילו חיות אנחנו אוהבים ולמה? (10 דקות)

*שואלים: אילו חיות אתם הכי אוהבים? כל ילד כותב על פתק. בודקים יחד מהן החיות האהובות על הקבוצה ע"י ספירת הקולות, וכותבים את התוצאות על בריסטול.
*מוציאים טבלה ריקה שהוכנה מראש, עוברים על כל אחת מהחיות הרשומות ושואלים את החניכים: למה אתם אוהבים אותה? החניכים יגידו שמות של תכונות ("אמיצה", "חברה טובה", "חכמה" וכו'), וכותבים את התשובות בתוך כותרות העמודות של הטבלה (ראו נספח 3.1)

3. חידון-  יכולות מרשימות של בעלי חיים (20 דקות)

* המדריך אומר עובדות מעניינות על בעל חיים (נספח 3.2) והחניכים צריכים לנחש על איזו חיה מדובר (אפשר לחלק את הקבוצה לשתיים, ולתת לכל קבוצה לנחש בתורה עד שאחת מהן מצליחה, וזו שמצליחה מקבלת ניקוד שסופרים בצד).
* לאחר כל תשובה נכונה מחליטים יחד איזו תכונה מהתכונות הרשומות בטבלה מאפיינת את העובדה הזאת, ורושמים את שם בעל החיים הנכון מתחת לתכונה הזו בטבלה (לדוגמא: מקריאים את העובדה על הצאצאים שמתקשרים עם אמא שלהן עוד לפני שנולדו. התלמידים מנחשים, ולבסוף מגלים שמדובר באפרוחים ותרנגולות – אז צריך להחליט לאיזו מהכותרות התכונה הזו מתאימה, למשל, "חכמה", ואז מתחת לכותרת "חכמה" שבטבלה, מוסיפים את המילה "תרנגולת")
* בסוף מתקבלת רשימה ארוכה של חיות שככל הנראה תהיה מגוונת הרבה יותר מזו שהילדים יצרו קודם, וניתן יהיה להבחין כי החיות האהובות על הילדים לא כל כך שונות מהחיות האחרות, שאנחנו רגילים לחשוב עליהן כ"פחות חמודות", או כחיות שנועדו לשמש אותנו לצרכים שונים.

* דיון: למה אנחנו אוהבים חיות מסוימות יותר מאחרות.
שואלים: למה בעצם אנחנו אוהבים בעיקר כלבים וחתולים, ולא למשל פרות, תרנגולות, כבשים, חזירים? (תשובות אפשריות שהמדריך יכול להציע, כדי לקדם את הדיון: כי אנחנו אוהבים את מה שמוכר וקרוב, כי חונכנו ככה, כי אנחנו מעדיפים לא להיקשר לחיות שאנחנו אוכלים). בנוגע לחיות בר ניתן לשאול: מדוע אנחנו מייחסים תכונות מסוימות לבעלי חיים מסוימים? (למשל, בגלל תכונות שהוצמדו להם בספרים וסרטים שראינו)

4. בעלי חיים "מפורסמים"- מיתוסים על חיות: שיחה עם כרטיסיות וסרטונים (10 דקות)

המדריך מניח על הרצפה ערימת כרטיסיות הפוכות (נספח 3.3), בכל תמונה מופיע בע"ח שהוא גיבור מאויר של סיפור/סרט/"אמונה תפלה" (באגס באני, רטטוי, השועל והעורב, השור הזועם, "הכבשה שרוצה להיגזז") והמדריך שואל את הילדים- מה מאפיין את בע"ח האלה כאן? האם לדעתכם בע"ח הזה מתנהג בסיפור כמו שבע"ח כזה מתנהג במציאות?
*משלימים ביחד עם הילדים את התשובה הנכונה (תשובות בנספח 3.4). עבור חלק מהדמויות ניתן יהיה להקרין מטלפון נייד/מחשב סרטונים קצרים, במקום הכרטיסיות (נספח 3.5) בסוף לסכם: ככל שמכירים יותר טוב בעלי חיים במציאות, רואים שהם לא דומים כלל לדרך שבה מציגים אותם. כדי להכיר אותם אי-אפשר להסתמך על מה שנדמה לנו שאנחנו יודעים. צריך להסתכל עליהם הרבה יותר טוב.

5. מה משותף לכלב ולכבשה?  – תחרות ודיון (25 דקות)

המדריך מוציא טבלה מוכנה עם עובדות על בעלי חיים ועמודות ריקות (נספח 3.6). החניכים מתחלקים לשתי קבוצות, וכל קבוצה מקבלת רשימה של מיני בעלי חיים (נספח 3.7). המדריך יקריא בכל פעם עובדה, וכל קבוצה תצטרך בתורה להחליט לאילו בעלי חיים היא מתייחסת. כל העובדות נכונות לגבי הרבה בעלי חיים, ולכן הקבוצה תצטרך לבחור בין ארבעה לשמונה בעלי חיים בכל פעם. אחרי ששתי הקבוצות ניחשו, המדריך יכתוב בטבלה את התשובות הנכונות וכל קבוצה תקבל ניקוד על כמות בעלי החיים הנכונים בתשובה שלה. (התשובות הנכונות כתובות למדריך בנספח 3.8)

דיון בעקבות הטבלה המתקבלת: בדיון הזה נסכם את הפעולה היום, ובמהלכו חשוב להעביר את המסר שבעלי חיים הם הרבה יותר מורכבים ממה שאנחנו חושבים, ושיש הרבה תכונות משותפות לחיות שאנחנו מגדלים כחיות מחמד, ולחיות שכיום רחוקות מאתנו.

חשוב לשאול:  האם לחיות יש "ייעוד"? האם יש הגיון בהחלטה אילו חיות מגדלים כדי לאכול או להשתמש בהן, ואילו לא?
ניתן לפתוח באמצעות השאלות הבאות: האם והיכן כלבים משמשים למאכל? מה אתם חושבים על אנשים שאוכלים כלבים? האם זה שונה מאכילת פרות וכבשים? אם כן, במה?
שמעתם על אנשים שמגדלים כבשים כחיית מחמד? נשמע מוזר או הגיוני? האם כבשה היא בהכרח פחות חמודה וחברותית מכלב?

 

 

bb_pages

דילוג לתוכן