כל שעור מלווה בסרטון קצר מתורגם לעברית. לצפייה בכל הסרטונים ברצף – לחלוק את העולם עם כולם
הפעילות באדיבות אתר teachkind.org. לפעילות המקורית באנגלית
לפעילות בערבית
לסרטון בגירסא מעודכנת! (אך חלוקת הפרקים שונה) ולפעילות מתוקשבת עם הסרטון
"לחלוק את העולם… עם כולם", שיעור 1, הנחיות למורה
עולמם המדהים של בעלי החיים (בסרטון דקות 0-10:18)
מטרתה של פעילות זו להמחיש עד כמה בעלי חיים הם יצורים מורכבים ומיוחדים (לעיון והרחבה בנושא בעברית ניתן לעיין בספר "כשפילים בוכים" מאת ג'פרי מאסון וסוזן מקארתי, מאנגלית: גבי פלג, מחברות לספרות,1996. ניתן להמליץ על הספר גם לתלמידים). לשם כך יוצגו בפעילות כמה מהתכונות והיכולות המופלאות, שבעלי חיים מכל הסוגים ניחנו בהן. בחלק 1 יכירו התלמידים מספר עובדות מפתיעות אך אמיתיות, שממחישות זאת. בחלק 2 תוצג לפניהם רשימת משפטים על הכישורים והתכונות של בעלי החיים, במטרה לעורר דיון ולגלות שכולנו חולקים עם בעלי החיים אינספור תכונות ורצונות. לבסוף, בחלק 3 התלמידים מדמיינים שהם בעל חיים כלשהו וכותבים מכתב לעיתון על הסכנה המאיימת על ביתם. נסו להתחיל פעילות זו על ידי הצגת שאלה לתלמידים: אילו בעלי חיים הם מוצאים כמרתקים או יוצאי דופן ומדוע. תגובותיהם עשויות לכלול בעלי חיים שאהובים על הכול כמו דולפינים, לווייתנים, פילים וכלבים. הסבירו לתלמידים שבפעילות זו הם ילמדו עוד על כמה מהחיות האלה, ושהם יגלו שלמעשה כל בעלי החיים מרתקים – כל סוג בדרכו המיוחדת. לאחר מכן חלקו את דפי העבודה.
תשובות:
חלק 2 – שימו לב שכל התשובות הן נכונות ("כן"). עִברו על כל אחד מהמשפטים כדי להסביר אותם לתלמידים שענו "לא בטוח", ודונו במשפטים שנראו לא סבירים לחלק מהתלמידים.
חלק 3- התשובות ישתנו מתלמיד לתלמיד בהתאם לניסיונו הפרטי וליכולותיו. אפשר להציע לתלמידים כתבי עת שאליהם הם יכולים לכתוב. עזרו לתלמידים לחבר מכתבים אלה ועודדו אותם לשלוח אותם לעיתוני ילדים ונוער או לפרסם אותם באתרים באינטרנט.
הצעות לפעילויות המשך
- עודדו כל תלמיד למצוא חמש עובדות מדהימות או משונות על בעל חיים לפי בחירתו, ולחלוק אותן עם הכיתה. התלמידים יכולים לחבר חידון על בעלי חיים אלה, בדומה למשפטים שבחלק 2 של הפעילות הראשונה, ולבחון את הידע של חבריהם לכיתה על בעל החיים.
- בקשו מהתלמידים לכתוב "מכתב העערכה" לבעל חיים שיש לו תכונה או כשרון שהם אוהבים במיוחד, ולחלוק אותו עם הכיתה.
- עודדו תלמידים לצייר תמונות שממחישות אחת מהעובדות המדהימות שהוצגו בפעילות. בקשו מהם לכתוב את העובדה מתחת לציור, והציגו את היצירה המוגמרת במקום בולט בכיתה.
"לחלוק את העולם… עם כולם", שיעור 2, הנחיות למורה
רגשותיהם של בעלי החיים (בסרטון דקות 10:19-13:54)
פעילות זו נועדה לעורר בתלמידים הבנה שיש לנו הרבה מן המשותף עם בעלי החיים, שהם יצורים חיים ומרגישים כמונו, ושיש להתייחס אליהם בכבוד ובחמלה, בלי קשר לגודלם או לכמה הם שונים מאיתנו. הפעילות מתמקדת באמפתיה כלפי בעלי חיים. הפעילות נפתחת בקריאת קטע מתוך ספרה הקלאסי של אנה סִוֶול, "הקסם השחור" (עברית: נעם רחמילביץ', עופרים, 2002). בקטע זה סוסה ששמה ג'ינג'ר מספרת לגיבור הספר, הקסם השחור, על מה שעבר עליה בחייה עם בני האדם.
הקטע כתוב מנקודת מבטה של החיה, והוא משתמש באמפתיה כדי להראות שהסוסה חוֹוה אהבה, כאב, עצב ותסכול. חלק 1 מעודד את התלמידים לדמיין את הרגשות של שלוש חיות שונות במצבים שונים. בחלק 2 התלמידים כותבים סיפור קצר שנושאו "אילו ניתנו לי שלוש משאלות" מנקודת מבטה של חיה לפי בחירתם. לאחר מכן הם יכולים גם להוסיף ציור לסיפור שלהם.
אפשר לפתוח פעילות זאת על ידי בקשה מהתלמידים לדון ברגשות של חיית מחמד שהם מכירים – כגון כלב, חתול או ציפור. שאלו אותם: איזה סימנים החיה מראה כדי להביע את רגשותיה, כמו שכל בן משפחה אחר עושה? איך משתנה ההתנהגות של החיה כשהנסיבות סביבה משתנות? אחרי שידונו בחיות שהם מכירים, העלו השערה בפני התלמידים שגם חיות אחרות – כאלה שאינם מכירים מקרוב בעצמם, החל מעכבר ועד ללווייתן – מרגישות רגשות דומים. לאחר מכן חלקו את דפי העבודה.
תשובות:
חלק 1- התלמידים יענו בוודאי מגוון תשובות. הנה כמה תשובות לדוגמה.
- שמח, מרגיש הקלה, אסיר תודה.
- משועמם, מתוסכל, לכוד.
- בודד, מפוחד, מבוהל, עצוב.
חלק 2 – התשובות ישתנו לפי ניסיונו האישי של כל תלמיד ולפי יכולותיו. ודאו שהתלמידים כתבו את סיפור שלוש המשאלות בגוף ראשון, מנקודת מבטה של החיה.
הצעות לפעילויות המשך
- בקשו מהתלמידים לחשוב על הקטע מ"הקסם השחור" ולדון עליו. הציעו להם לכתוב המשך לסיפור, ולחלוק את ההמשך שכתבו עם הכיתה.
- בקשו מהתלמידים לעקוב במשך מספר ימים אחר התנהגות בעל-חיים בביתם, בבית מכרים או אפילו ברחוב. הזכירו להם לא להתערב בשגרת החיים של החיה או להפריע לה, ולא לשנות את סביבתה. בקשו מהם לתעד את התנהגות החיה, אילו דברים גרמו לשינוי בהתנהגותה (כמו יציאה לטיול, קבלת חטיף, או הישארות לבד בבית) ולציין כיצד ביטאה החיה את רגשותיה.
- עודדו כל תלמיד לבחור מין של בעל חיים וללמוד אודותיו באמצעות הספרייה או האינטרנט, או על ידי צפייה בחיה בסביבתה הטבעית. זו יכולה להיות החיה שבחרו לכתוב עליה בחלק 2 של פעילות זאת, או חיה אחרת. בקשו מהתלמידים למקד את המחקר בהתנהגות החברתית של החיה ובצרכיה, ופחות במאפיינים הפיזיים שלה. לאחר מכן בקשו מהם לספר לכיתה על הממצאים שלהם.
- בהמשך לקטע הספרותי על בעל החיים, בקשו מהתלמידים לקרוא את ארבעת הקטעים, ולהשלים את מטלת הכתיבה שנמצאת ביחידת קטעי הקריאה.
"לחלוק את העולם… עם כולם", שיעור 3, הנחיות למורה
זמנים משתנים, דעות משתנות (בסרטון דקות 13:55-17:16)
הפעילות השלישית עוסקת בדרך שבה יותר ויותר אנשים מבינים שבני אדם ניצלו בעלי חיים למטרותיהם ולא הבינו שהם, ממש כמונו, יכולים לחוות כאב וסבל. בחלק 1 מופיעות "כותרות עיתונאיות" משעשעות מההיסטוריה האנושית המאתגרות את התלמידים לספר כיצד התפתחות החדשנות במהלך השנים אפשרה לנו בהדרגה להימנע משימושים רבים בבעלי חיים בחיינו. כדאי, עם זאת, להבהיר לתלמידים במהלך השיעור, שהתמונה מורכבת יותר: התפתחות הטכנולוגיה גם גרמה להתרחבות הניצול והפגיעה בבעלי-חיים, בעיקר במשקים תעשייתיים ובמעבדות ניסויים.
חלק 2 מציג בפני התלמידים מגוון דרכים שבהם אנו עדיין משתמשים בבעלי חיים, ומאתגר את התלמידים לחשוב על חלופות לשימושים הללו, שניתן להגיע אליהן בעזרת המשך החדשנות.
תוכלו להתחיל את הפעילות הזו בכך שתבקשו מהתלמידים להצביע על כמה מהשימושים והמשימות שבעלי חיים ביצעו בעבר ואינם מבצעים גם היום. אז הסבירו שהצורך ברבים מהשימושים הללו כבר לא קיים היום, ובקשו מהתלמידים לחשוב על הסיבות לכך. לבסוף חלקו את דפי הפעילות.
תשובות:
חלק 1 (תשובות לדוגמה מתוך מבחר תשובות אפשריות)
- בסביבות 70,000 לפני הספירה: בני אדם קדמונים מתחילים ליצור כלים מאבן, והאבן מחליפה את עצמות בעלי החיים כמקור העיקרי של כלים.
- בסביבות 4,000 לפנה"ס: בדים שהפיקו המצרים הקדמונים מתחילים להחליף עורות של בעלי חיים.
- בסביבות שנות השישים של המאה ה-19: הנפט מחליף את השמן שמקורו בלווייתנים ובחיות אחרות כמקור הדלק העיקרי למנורות.
- בסביבות 1903: הייצור ההמוני של כלי רכב מחליף בהדרגה את השימוש בבעלי חיים לתובלה.
- בסביבות שנות השישים: פיתוח סיבים מלאכותיים מאפשר יצור ביגוד חם בסגנון "פרווה מלאכותית".
- בסביבות שנות השמונים: מודלים באמצעות מחשב מספקים חלופה נוספת לניסויים בבעלי חיים לצורך מחקר.
- בסביבות שנות התשעים: יצרניות מזון בארץ מתחילות למכור "שניצלים צמחיים" ודומיהם כחלופה לבשר.
חלק 2 (תשובות לדוגמה מתוך מבחר תשובות אפשריות)
- דגמי פלסטיק, מודלים במחשב וסרטים מחליפים צפרדעים וחיות אחרות
- השימוש בפלסטיק, פיברגלס או חומרים סינתטיים אחרים.
- העדפת מאכלים על בסיס חלבון שמקורו בסויה ובצמחים אחרים.
- ייצור בגדים מ"פרווה", "עורות" ו"נוצות" מלאכותיים – המיוצרים ללא פגיעה בבעלי חיים.
הצעות לפעילויות המשך:
- אתגרו את התלמידים לדון בדרכים שבהם בעלי החיים שהם חקרו משמשים בידי בני האדם. כיצד הם היו מציעים להחליף את השימוש הזה בחלופות שאינן פוגעות בבעלי חיים? באילו נימוקים הם ישתמשו כדי לשכנע אחרים לחפש חלופות כאלו ולתמוך בהן?
- צריכת הבשר במערב כיום גדולה מאי פעם, והדבר מגביר את הסיכון ללקות בכמה מחלות חמורות. ביכולתנו להחליף את הבשר במספר ארוחות בשבוע במזונות מגוונים ובריאים מן הצומח, לטובת בעלי-החיים ולטובת בריאותנו כאחד. בקשו מהתלמידים להביא לכיתה מתכונים צמחוניים שנאספו ממקורות שונים בספרייה וכן מידע אודות מקורות צמחיים של חלבון, ויטמינים, סידן ומינרלים.
- ארגנו דיון בקבוצות אודות מטרות שונות שלשמן עדיין משתמשים בבעלי חיים, ועל הדרך להשיגן מבלי לנצל בעלי חיים. עודדו את התלמידים להשתמש בדמיונם כדי לצעוד קדימה אל העתיד.
"לחלוק את העולם… עם כולם", שיעור 4, הנחיות למורה
לעשות בחירות הומניות (בסרטון דקות 17:17 עד הסוף)
לצורך הפעילות האחרונה, מציגים בפני התלמידים חמישה מצבים שבהם עליהם להחליט כיצד לפעול, על סמך הבנתם את צורכי בעלי החיים ותחושותיהם. התלמידים יאותגרו לעקוב אחר "כלל הזהב" – עיון בסיסי בתרבויות רבות ברחבי העולם – כפי שהוא מיושם ליחסי אדם-חיה. כדאי לעודד את התלמידים לציין אמרות ידועות מהמסורת היהודית המבטאות את "כלל הזהב" אליו הגיעו תרבויות שונות ("ואהבת לרעך כמוך", "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך").
תוכלו להציג פעילות זו על ידי כתיבה של "כלל הזהב" – "התייחסו לאחרים כפי שהייתם רוצים שיתייחסו אליכם" – על גבי הלוח ודברו על כך עם הכיתה. הזמינו את התלמידים להגיב על כך, וספרו להם כיצד כלל זה מיושם למערכת היחסים שלנו עם בעלי חיים. ואז שאלו: כיצד התייחסו בני אדם לבעלי חיים על פי הכלל הזה? כיצד הם נכשלו ביישום הכלל הזה? עודדו את התלמידים להציע דוגמאות חיוביות ושליליות, ואז חלקו את דפי הפעילות.
תשובות לדוגמה מתוך מבחר תשובות אפשריות:
- כיצד המצב הזה סותר את "כלל הזהב": הדוב הפך להיות משועמם ומדוכא, והצרכים הבסיסיים שלו (כגון תנועה חופשית והגנה מפני השמש) אינם מסופקים. מה אתם יכולים לעשות: דווחו על מה שראיתם לאנשי גן החיות. אם לא תקבלו מהם תשובות מספקות, כתבו מכתבים לעיתונים.
- כיצד המצב הזה סותר את "כלל הזהב": אף אחד לא עצר כדי לעזור לציפור הפצועה או אפילו להזיז אותה למקום בטוח יותר שאינו על המדרכה. מה אתם יכולים לעשות: לבקש מאדם מבוגר לקחת את הציפור לווטרינר לקבלת טיפול, או להתקשר לארגון הגנת בעלי חיים הקרוב אליכם לקבלת סיוע; בזמן שאתם ממתינים, שמרו על הציפור מפני פגיעה נוספת.
- כיצד המצב הזה סותר את "כלל הזהב": נראה שבעליו של הכלב מתעלם מצרכיו הבסיסיים לקבל מזון, מים, טיולים וידידות. מה אתם יכולים לעשות: להודיע לבעלי הכלב שנראה שהכלב צריך מזון ומים במהלך היום; אם המצב אינו משתנה, צרו קשר עם ארגון הגנת בעלי חיים המקומי ותנו להם מידע רב ככל האפשר בנוגע למצב.
- כיצד המצב הזה סותר את "כלל הזהב": הצב הורחק מהסביבה הטבעית שלו, ובכך נמנעו ממנו לא רק הבית והחברה שהוא רגיל אליהם, אלא נראה גם שהוא בסכנת חיים. בישראל, לקיחת חיית בר כמו צב מהטבע היא גם עבירה על חוק הגנת חיית הבר. מה אתם יכולים לעשות: שכנעו את החבר שלכם להחזיר את הצב בזהירות רבה בדיוק למקום שממנו לקח אותו.
- כיצד המצב הזה סותר את "כלל הזהב": הכאת הכלב או החתול לא רק גורמת להם כאב וסכנת פציעה, אלא שהיא אינה יעילה כשיטת אילוף. מה אתם יכולים לעשות: הציעו למטפלים בכלב או בחתול למצוא ולהשתמש בשיטות אילוף אפקטיביות אך לא אלימות; אם נראה שבעל החיים נפצע, צרו קשר עם ארגון הגנת בעלי חיים המקומי.
הצעות לפעילויות המשך:
- עזרו לתלמידים ליצור "קבוצת מעקב תקשורת" שתעקוב אחר דיווחים על אירועים שקשורים לבעלי חיים בטלוויזיה, ברדיו או בעיתונות. אפשרו להם לחלוק את מה שהם מצאו עם הכיתה אחת לשבוע בשעה קבועה.
- הציעו לתלמידים לערוך "מסיבת כתיבת מכתבים" בתגובה לדיווחים על פגיעה בבעלי חיים. עזרו להם ליצור רשימה של אנשים משפיעים שאליהם אפשר לכתוב כדי לעזור לבעלי חיים: פוליטיקאים ואנשים משפיעים אחרים בקהילה. בקשו מהתלמידים לדווח לכיתה על כל תגובה שהם קיבלו על מכתביהם, ותלו בכיתה את המכתבים שפורסמו.
- עודדו את התלמידים לחקור ולהפיק פוסטרים שבהם רשומים כללי 'עשה' ו'אל תעשה' בנוגע לטיפול המתאים ביותר בבעלי החיים עבור האנשים החיים עמם. הציגו את הפוסטרים הגמורים על לוח המודעות.
בסיום תוכנית 4 השיעורים של "לחלוק את העולם… עם כולם!":
הצעות לפעילויות הרחבה:
- בקרו בחוות הצלה ומקלט לבעלי חיים – לרשימה מפורטת
- עזרו לכיתה לארגן יום שיא בנושא זכויות בעלי חיים בבית הספר. הקדישו יום לימודים שלם לאירוע זה, שבו ניתן להציג עבודות ומיצגים בנושא בעלי חיים והתנהגותם, הפגיעה בהם, והדרכים שבהן ניתן לעזור להם; עמדות מידע, סרטוני וידאו ונאומים של מרצים אורחים אז הזמינו את כל בית הספר לקחת חלק בהתכנסות שארגנתם.
- הנחו את התלמידים לכתוב עבודות חקר על בעל החיים שהם בחרו בשלב מוקדם יותר של התוכנית. הנחו אותם לכלול מידע אודות מאפייני בעל החיים והתנהגותו, מדוע אסור לפגוע בו או להרוג אותו, כיצד בני אדם אינם מקיימים ביחסיהם איתו את "כלל הזהב", ואילו תכונות משותפות אנו, כבני אדם, חולקים איתו.