כיתות | גיל הרך – כיתה ג' |
משך | 90 דקות |
מקצוע | סביבה וקיימות, מדעים, חברה והעשרה |
המערך כולל | דף תצפית |
עזרים | הספר "סתם שדה ריק" או ספר דומה / מכשיר להשמעת הקלטה של הסיפור. דפי תצפית מודפסים (כמות: כמחצית ממספר הילדים). בריסטולים, צבעים, טושים, (ואפשר גם מגזינים צבעוניים ודבק). |
מטרות הפעילות:
- הילדים יכירו בנוכחות בעלי חיים שונים בסביבתם הקרובה.
- הילדים יפתחו אמפתיה כלפי בעלי חיים מתוך התבוננות ללא התערבות, ועל ידי דיון בצרכים ורגשות שלהם.
- הילדים יבינו את השלכות התנהגות האדם על בעלי החיים בסביבה הקרובה ויחשבו על דרכים לסייע לבעלי חיים ולהפחית פגיעה בהם.
אורך הפעילות: 90 דקות כולל יציאה החוצה וחזרה לכיתה/גן
למורה/גננ.ת:
- זוהי פעילות חוץ כיתתית שניתן לקיים בסביבה הקרובה (חצר בית הספר, גן ציבורי בשכונה, או בפארק קרוב) או במהלך טיול באזורי טבע מרוחקים יותר. במידת הצורך מוצעות גם חלופות לפעילות בתוך הכיתה/גן.
- הפעילות משלבת עבודה עם הספר "סתם שדה ריק" (כתבה: תמר וייס-גבאי, איירה: בלה פוטשבוצקי, הוצאת כנרת) אך ניתן בקלות להחליף אותה בספרים דומים אחרים.
הספר מומלץ על ידי ספריית פיג'מה ומלווה בערכת פעילות מומלצת.
פעילות זו היא הצעה למערך שיעור לפעילות חוץ, אך מומלץ להכנס גם לערכת הפעילות ולקבל ממנה רעיונות נוספים, אשר ישולבו בפעילות או בפעילויות המשך. - הפעילות מתאימה במיוחד להעברה במסגרת חודש שבט בטבע – הן מבחינת מזג אוויר והן מבחינה נושאית.
פתיחה – בכיתה /גן או בחוץ, לשיקול דעתך (15 דקות)
הקראת הסיפור "סתם שדה ריק". במידה והספר לא זמין ניתן להאזין להקראה שלו בערוץ ספריית פיג'מה בyoutube, או לבחור ספר דומה אחר.
במהלך ההקראה חשוב לשלב את הילדים, בין היתר על ידי שאילת שאלות לשמירה על קשב.
(להרחבה – נושאים לשיחה בעקבות הסיפור בערכת הפעילות באתר ספריית פיג'מה.)
תצפית על בעלי חיים (30 דקות)
בסביבה הקרובה, רחוב, פארק, אתר טבע עירוני או בטבע
נבחר מקום שאפשר לצפות בו בבעלי חיים חופשיים.כדאי לבחור בסביבה שיש בה גם בעלי חיים חברתיים שפועלים כלהקה, כגון יונים או נמלים, לשם העשרת התצפית והדיון עליה.
(במידה ואין אפשרות לקיים את הפעילות בחוץ אלא רק בכיתה / גן, נבחר סרטון בו מוצגים בעלי חיים ממינים שונים בסביבתם הטבעית. לחלופין ניתן לבקש מהילדים לדמיין את בעלי החיים שהם מכירים בסביבתם הקרובה).
- הקשבה שקטה: הילדים ישבו בעיניים עצומות ויקשיבו לקולות. נבקש שינסו לשים לב אלו סוגי קולות הם שומעים: בני אדם, כלי תחבורה, בעלי חיים ועוד. לאחר מכן הילדים ישתפו ונציין שבתוך כל הקולות שמענו גם בעלי חיים (לדוג' ציוץ ציפורים), בעלי החיים נמצאים סביבנו כל הזמן וחשוב לשים לב אליהם ולהבין שזו גם הסביבה שלהם.
- הסבר והכנה לתצפית:
עוד מעט נתחלק לזוגות/קבוצות קטנות, נבחר בעל חיים שנמצא במרחב שבו אנחנו נמצאים ונתיישב במרחק של כמה מטרים ממנו. חשוב לשבת בשקט, לא להפריע ולא להתערב.
אפשר לבחור להסתכל על בעל חיים אחד או על קבוצה של בעלי חיים מאותו מין.
בהתחלה נשב כמה דקות בשקט ורק נתבונן ואח"כ נתחיל למלא את דף התצפית.
חשוב לעבור יחד עם הילדים על דף התצפית מראש ולהסביר את הסעיפים שבו. חשוב להסביר שיש למלא רק סעיפים שרלוונטיים להתנהגות של בעל החיים שנצפתה, למשל אם בעל החיים לא אכל בזמן התצפית לא צריך למלא סעיפים שקשורים באוכל. - התצפית. נעבור בין הקבוצות ונעזור בהבנה ומילוי של סעיפים מאתגרים.
עם ילדים צעירים שעדיין אינם קוראים וכותבים, נתחלק מראש למעט קבוצות תצפית ונמלא את דף התצפית יחד. - נתכנס חזרה וכל קבוצה תשתף בתוצאות התצפית שלה.
- סיכום: ראינו שבעלי החיים חולקים איתנו את הסביבה שלנו. ראינו שלכל בעל חיים יש תכונות מיוחדות משלו – חי בלהקה או לבד, נח הרבה בשעות היום או פעלתן ועוד (להביא דוגמאות קונקרטיות מתוך ההצגה של הילדים). יש הבדל בין מינים שונים של בעלי החיים אבל גם בין בעלי החיים שונים באותו המין. לכל בעל חיים יש גם צרכים שחשוב לו מאוד לשמור עליהם כדי שיוכל לחיות בבריאות ולהיות שמח – מזון, מקום לנוע בו, צל, תקשורת עם חברים בני מינו או איתנו. גם לנו יש את הצרכים האלה. אם משהו היה מסתכל עלינו בהפסקה הוא היה רואה שגם אנחנו אוכלים, שותים, משחקים, מדברים עם חברים, מחפשים מקום נעים להיות בו (למשל מקום מוצל ביום חם או מסתור ביום גשום) ועוד, ממש כמו בעלי החיים. לכל בעלי החיים יש גם רגשות. אולי ראינו בתצפית מה קורה כשבעל חיים נבהל או פוחד, או ממה הוא נהנה ומה משמח אותו.
לחיות ביחד (15 דקות)
בסיפור שהקראנו בתחילת המפגש, בני האדם תכננו לסלול שביל שהיה הורס את סביבת המחיה של בעלי החיים. בסוף הילדים מצאו פתרון שגם יאפשר קיצור דרך לגן וגם לא יפריע לבעלי החיים – בניית גשר. בואו נחשוב על בעלי החיים שצפינו בהם היום – לדעתכם בני האדם ובעלי החיים האלה חיים טוב ביחד בסביבה שבה צפינו? האם בני האדם מפריעים לבעלי החיים?
נאסוף מהילדים כמה הצעות כיצד החיים המשותפים בסביבה שבה בחרנו יכולים להשפיע על בעלי חיים. לאחר מכן נבקש מהם לחשוב על פתרונות שיפחיתו את ההפרעה, או פתרונות שיסייעו לבעלי החיים.
דוגמאות שעשויות לעלות או שכדאי להציע במידה ולא יעלו:
רעש חזק עלול להפחיד בעלי חיים, רעש חזק בשעות החושך עלול לפגוע בשינה שלהם.
- עצים מספקים לנו ובעלי החיים צל, מזון, מקום להסתתר בו. שתילת עצים יכולה לסייע לבעלי חיים, כריתה עלולה לפגוע בהם.
- השלכת פסולת פוגעת בסביבה שלנו ושל בעלי החיים. יש מיני בעלי חיים שעלולים גם לנסות לאכול פסולת כגון פלסטיק ולהחנק מכך. השלכת מזונות לא בריאים כגון חטיפים עשויה לפגוע בתזונה של בעלי חיים.
- יש בני אדם שמפריעים באופן מכוון לבעלי חיים בסביבה הקרובה – מפחידים חתולים, יונים.
- ניתן לסייע לחתולי הקהילה על ידי הנחת קערות מים בקיץ, האכלה, בניית מכסה לימי גשם.
- בני אדם עלולים להרוס בטעות או במכוון חלק מקן נמלים.
הערה למורה / גננ.ת: מובן שכל בנייה ותפיסת שטחים על ידי בני אדם פוגעת בסביבות מחיה של בעלי חיים. ניתן להרחיב את הדיון בסוגיה זו, אך לא חובה במידה ובחרת לקיים את הפעילות בסביבה עירונית. בסביבה זו חיים בעלי חיים שלמדו בד"כ להסתדר עם נוכחות בני אדם וחשוב למקד את הדיון בחיים המשותפים באותה סביבה. אם ברצונך למקד את הדיון בהשפעת האדם על חיות הבר ועל שטחים פתוחים, ו/או על חיות הים, מומלץ להקדיש שיעור נפרד לנושא.
בערכת הפעילות של ספריית פיג'מה לליויי העבודה עם הספר "סתם שדה ריק" ניתן למצוא מידע מרתק על מעברים אקולוגיים.
לעמוד פעילויות בנושא חיות בר.
הכנת כרזות (15 דקות)
חלק זה ניתן לקיים לאחר החזרה לכיתה/גן, או עדין בחוץ (במקרה זה יש לדאוג מראש להביא איתך ציוד מתאים)
כל זוג או קבוצה שצפתה בבעל חיים יכינו כרזה, שבה יציירו את בעל החיים ויציירו או יכתבו את המידע שלמדו אודותיו במהלך התצפית (מה אוהב לאכול, חי לבד או בלהקה וכו'). בתחתית הכרזה הילדים יכתבו (לבד או בעזרת המורה / גננ.ת) מה בעל חיים זה היה מבקש מבני האדם לו יכל לדבר (למשל – אל תזרקו אשפה במקום שבו אני חי, אל תפחידו אותי, תנו לי מים וכו').
סיכום (5 דקות)
ראינו שאנחנו חולקים את הסביבה שבה אנחנו חיים עם בעלי חיים שונים. ראינו שלבעלי חיים יש צרכים, רצונות ורגשות בדיוק כמונו. ראינו גם שאנחנו עלולים להשפיע על חייהם של בעלי חיים לרעה או יכולים לפעול כדי לסייע להם. חשוב לזכור שלא רק לבעלי החיים בהם צפינו יש צרכים ורגשות, אלא לכל מיני בעלי החיים, בין אם כלב, יונה, עכבר, תרנגולת, פרה, חתול, פיל, דג וכו' ולכולם מגיע שנתחשב בהם.
ניתן לסיים בהקרנת הסרטון גם לבעלי חיים יש רגשות .
אפשרות להמשך חקר והעמקה לכיתות ב' ומעלה:
בשיעור המשך כל קבוצת ילדים תחקור על בעל החיים שצפתה בו ותכתוב סיכום קצר אודותיו, או "תעודת זהות". חשוב להתייחס לנושאים כמו סביבת מחיה, תכונות ייחודיות של אותו בעל חיים, צרכים, יחסי גומלין עם בני מינו ו/או עם בני אדם, יחסי הורים וגורים ועוד. בנוסף כל קבוצה תחקור על בעיות שעלולות להתעורר עבור בעל החיים על ידי התנהגות האדם ובפתרונות מוצעים.
ניתן לעיין בקישורים הבאים וכמובן לעשות שימוש במאגרי מידע נוספים:
מידע וקישורים בערכת הפעילות של ספריית פיג'מה
למען חיות הבר – אביהו שרווד
החברה להגנת הטבע
רשות הטבע והגנים
המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה
מידע על מצבם של חתולי הקהילה ותקנות לגבי האכלה ועוד באתר נח.
ניתן להרחיב את החקר גם לחיות בר בסביבה עירונית שלאו דווקא פגשנו בתצפית:
חזירי בר החיפה, עטלפים, צבים, קיפודים ועוד.