כיתות | ד'-ו' |
משך | 45 דקות |
מקצוע | סביבה וקיימות, מולדת חברה ואזרחות |
המערך כולל | מצגת, דפי עבודה |
עזרים | מחשב מקרן ורמקולים, מחשבים אישיים לעבודה בקבוצות או כתבות מודפסות |
פעילות בנושא הרגלי צריכה וצרכנות מקיימת – מותאמת לתוכנית הלימודים בנושא שינויי אקלים במקצוע מולדת חברה ואזרחות, לשיעורי קיימות ולשעורי חינוך.
מטרות:
- התלמידים יכירו סמלים מוסכמים על אריזות מוצרים
- התלמידים יבינו כי באפשרותם ללמוד מידע רב על מוצר מהאריזה שלו
- התלמידים יפתחו מודעות להשפעה של הבחירות הצרכניות שלהם על בריאותם, על הסביבה ועל בעלי חיים
הכנה לשיעור:
התלמידים יתבקשו להביא מהבית אריזות של מוצרי מזון (אפשר ריקות או סגורות, ליתר בטחון גם המורה י/תביא 4-5 אריזות שונות)
פתיחה
היום הבאתם איתכם מהבית מגוון אריזות מזון, נחקור אותן יחד ונברר כמה מידע אפשר לגלות על מוצר, רק מעצם הסתכלות על האריזה שלו, ולמה זה חשוב לנו.
סמלים מוסכמים – 7 דקות
- התלמידים יקבלו דף עבודה עם סימונים מוסכמים ממוספרים ויתאימו בין הסימון לפירוש (ניתן לעשות בזוגות).
- הצגת הסמלים במצגת – התלמידים יסבירו מה מסמל כל סימון.
הכרות עם אריזות – עבודה בקבוצות קטנות – 15 דקות
- עבודה בזוגות או קבוצות קטנות:
התלמידים יסתכלו על אריזות המזון שהביאו וכן יקבלו תמונות של אריזות מוצרי מזון וקוסמטיקה (תמונת האריזה מקדימה ומאחורה). לחלופין האריזות יוצגו במצגת.
(הערה למורה: חשוב לשלב בין אריזות שהביאו התלמידים מהבית לבין תמונות אריזות כדי שיהיה ייצוג למרבית סוגי הסימון בדף העבודה)
כל קבוצה תחקור את תמונות המוצרים ותענה לגבי כל מוצר בדף העבודה (או במחברת במידה והאריזות מוצגות במצגת):
שם המוצר:
מה הרכיבים המרכזיים במוצר?
מה החומרים המרכזיים באריזת המוצר?
איפה הוא יוצר? (בארץ או במקום אחר)?
איזה סימנים מיוחדים ראיתם על המוצר?
האם לדעתכם המוצר ידידותי לסביבה?
אם לדעתכם למוצר יש השפעה שלילית על הסביבה, האם מדובר בהשפעה מעטה או השפעה חמורה? למה אתם חושבים כך?
האם לדעתכם המוצר בריא? למה אתם חושבים כך? (אפשר לענות רק על מוצרי מזון)
האם לדעתכם בתהליך היצור של המוצר נפגעו בעלי חיים? למה אתם חושבים כך?
הצגה במליאה – 13 דקות
כל קבוצה, או חלק מהקבוצות יציגו בתורן מוצר אחד ומה שכתבו לגביו ושאר התלמידים יוכלו להגיד האם הם מסכימים איתם או לא. נעודד את השיח על המוצר לפי שאלות מנחות ונוסיף מעט מידע חיוני:
שאלות מנחות:
- מוצר מיובא – המוצר לא יוצר בארץ. יש לזה לדעתכם השפעה על הסביבה? למה? (אפשר להזכיר היבטים של שינוע, אריזות וכו' – שפוגעים בסביבה).
- בורגר טבעוני – אריזת הפלסטיק מזהמת. מה דעתכם לגבי הבורגר עצמו, אתם חושבים שבורגר מהצומח יותר ידידותי לסביבה מבורגר בשרי או יותר מזהם? (אם התלמידים למדו על הנושא הם יוכלו לענות, אם לא הם רק ינחשו). נסביר בכמה מילים שמוצרים מהחי מזהמים יותר וגורמים ליותר בזבוז משאבים עקב ניצול יתר של שטח (לגידול בעל החיים ולגידול המזון שלו) מים, ופליטת גזי חממה. אפשר לציין שנלמד על כך יותר בשיעור נפרד.
- מוצר שמסומן "סוכר בכמות גבוהה" – למה חשוב שנדע את כמות הסוכר במוצר? מה אפשר ללמוד מכך (עידוד לצריכה מוגבלת, לא יומיומית)
- "ביצי חופש" – הסימון אומר שהתרנגולות שהטילו את הביצים האלה חיו בלול ללא כלובים צפופים. האם לדעתכם לול ללא כלובים צפופים זה תנאי מספיק לסיפוק צרכיה שלתרנגולות או שעדיין יש פגיעה בתרנגולות האלה? (גם בלולי חופש התרנגולות הרבה יותר צפופות ממה שהן היו בוחרות בטבע, אין להן יכולת לצאת ולטייל בחוץ כמה שהן רוצות, לוקחים להן את הביצים והן לא יכולות לדגור. כלומר התנאים שלהן טובים יותר מאשר בלולי סוללה אבל עדיין לא אידיאליים לחיי חופש של תרנגולת.)
עיצוב סמל חדש – 10 דקות
כל קבוצה תחשוב על מוצר שהוא ידידותי לסביבה ולבעלי חיים (או תמציא מוצר כזה) ותעצב סמל שאומר זאת. אפשר להנחות את התלמידים מה יכול להיות בסמל: איזה צבע מתקשר לכם למוצר ידידותי לסביבה? האם כדאי לצייר חיות, צמחים, את כדור הארץ, משהו אחר?
משימה לבית
שאלו את הוריכם מה השיקולים שהם מפעילים בקניה של מוצרים? האם הם מסתכלים על סמלים? האם הם מכירים את הסמלים השונים בדף העבודה? האם היו רוצים להתחשב בסמלים או בשיקולים של שמירה על הסביבה או בעלי חיים בקניות הבאות?
מומלץ לקיים קניה משותפת של ההורים עם התלמידים, ובמהלכה להתבונן במוצרים שונים, באריזות ובסימנים עליהן, וללמוד יחדיו את הרגלי הצריכה המשפחתיים.
לעוד מערכי שיעור בסביבה וקיימות