מערך פעולה: שלמה המלך – לעל יסודי

לעוד פעולות לתנועת נוער

הפעלה זו מבוססת על המערך "שלום שלמה המלך" של מערך ההגנה על בע"ח של המשרד לאיכות הסביבה.
למערך זה גרסה נוספת לצעירים יותר.

רקע על ההפעלה

הפעלה זו הינה משחק פנטומימה המלווה בדיונים. מצורפות להפעלה 14 כרטיסיות, אשר כל אחת מהן עוסקת בפגיעה אחרת בבעלי חיים, יחד עם כרטיסיות מידע וכרטיסיות המציעות פתרונות לפגיעה. מכיוון שכך, זוהי הפעלה גמישה אשר מאפשרת לך המדריכ/ה לבחור באילו מן הפגיעות ברצונך לעסוק ועל אילו לוותר. הדבר תלוי בגיל החניכים/ות, המוסד בו נעשית הפעילות והזמן העומד לרשותך. הכרטיסיות מחולקות לכאלו שעוסקות בפגיעה ישירה בבעלי חיים, וכאלו שעוסקות בפגיעה ממוסדת. האחרונות (אשר מהוות את מרבית הכרטיסיות) מחולקות על פי התעשייה אליהן הפגיעה משתייכת. גם אם את/ה בוחר/ת לא לעסוק בחלק מן הפגיעות, מומלץ לפתוח את ההפעלה בדילמה הקשורה בפגיעה ישירה, ואח"כ לעבור לכאלו שקשורות בפגיעה ממוסדת. זאת על מנת להמחיש כי עבור בעלי החיים אין הבדל בין הסבל שהם חווים מידיים של מתעללים סדיסטיים, אשר מגונה בחברה לעיתים קרובות, ובין הסבל שחווים בע"ח מידי מוסדות שהאנטרס שלהן הוא כלכלי. ניתן גם להשתמש במשחק זה בכמה פעולות שונות, כאשר בכל פעולה עוסקים בדילמה אחת או יותר הנוגעות לנושאים של הפעולה. זמן הקראת הסיפור ומתן רקע למשחק הוא 10 דקות. זמן העיסוק בכל פגיעה הוא כ-15 דקות. 5 דקות להצגת החיה והפגיעה בה, 4 דקות להקראת המידע על הפגיעה, ו-6 דקות להצעת רעיונות לפתרונה.

משך ההפעלה כולה תלוי בשני דברים. ראשית, הוא תלוי במספר הפגיעות בהם תבחר/י לעסוק. שנית, הוא תלוי בשאלה האם זו ההפעלה היחידה שאת/ה מתכוונ/ת להעביר בנושא זכויות בעלי חיים. אם כן, מומלץ לבחור כמות כרטיסיות שתספיק להפעלה של שעה וחצי. אם לא, רצוי לפרוס הפעלה זו על פני כמה פגישות. זאת כאשר, כל הפעלה עוסקת בפגיעה (או במספר פגיעות) באמצעות מתודות אחרות, אך נפתחת במשחק פנטומימה זה, עם הכרטיסיות שנוגעות לפגיעה/ות בה עוסקת הפגישה.

רקע למשחק (5 דקות)

מספרים ששלמה המלך היה החכם באדם וידע לדבר בשפת החיות. החיות היו ניגשות אליו, מספרות לו על מצוקותיהן, והוא היה מקשיב להן, מציע עצה ומתווך בסכסוכים. גם במציאות שלנו יש בעלי-חיים רבים שנפגעים על ידי בני-אדם. לפעמים בני-האדם פוגעים בבעל-החיים בכוונה במטרה להכאיב לו. אך פעמים רבות, בני-אדם פוגעים בבעלי-חיים מסיבות אחרות לגמרי. הסיבות האלה הן בדרך כלל כלכליות. זאת אומרת, שפוגעים בבעל-החיים בשביל להרוויח כסף. אני יודע/ת שזה נראה מוזר, אבל אנחנו נבין ונדגים את זה בהמשך.

הצגת הפגיעות ודיון בפתרונן (15 דקות):

  1. המדריכ/ה בוחר/ת כמה חניכים/ות (בהתאם לפנטומימה הנדרשת), ונותנ/ת להם/ן כרטיסיה (נספח 1) בה מופיעים שם של בע"ח, ופגיעה מסוימת שנעשית בו. החניכים/ות פונים/ות לקבוצה ואומרים/ות: "שלום שלמה המלך", והקבוצה משיבה "מי אתה, ואיזו בעיה יש לך?"
  2. החניכים/ות מציגים/ות את בעל-החיים בפנטומימה ועל הקבוצה לנחש את זהותו. לאחר מכן החניכים/ות מציגים/ות את הבעיה של בעל-החיים בפנטומימה, ועל הקבוצה לנחש שנית.                                                                 
  3. המדריכ/ה מדביק/ה את הכרטיסייה על לוח בטבלה מוכנה מראש: 
     

             בעל-חיים ופגיעה
    שנעשית בו

     

             מידע נוסף על
    הפגיעה

     

            דרכים
    לעצור/להפחית את הפגיעה

     

     

     

     

     

     –

  4. המדריכ/ה נותנ/ת לאחד/ת החניכים/ות את כרטיסיית המידע (נספח 2) המתאימה, והחניכ/ה מקריא/ה אותה. לחילופין יכול/ה המדריכ/ה להקריא את הכרטיסייה בעצמה, או להסביר את תוכנה בעל-פה.                                                                 
  5. המדריכ/ה מדביק/ה את כרטיסיית המידע לצד כרטיסיית המשחק.
  6. המדריכ/ה שואל/ת את החניכים/ות מה ניתן לעשות כדי לעזור לבעל-החיים, למנוע את הפגיעה הנעשית בו, או להפחיתה. לאחר שחניכים/ות עונים/ות, המדריכ/ה מוסיפ/ה רעיונות לפתרונות מתוך הדף "רעיונות פתרונות דף למדריך" (נספח 3), הן מתוך הרעיונות הכלליים, והן מתוך הספציפיים.                                                  
  7. המדריכ/ה כותב/ת את הרעיונות לפתרונות לצד הכרטיסיות המודבקות. 

 

bb_pages

דילוג לתוכן