פעולה, או פעילות חוויתית של 30 דק’ , מתאימה גם כפעילות חוץ למחנות הקיץ
מטרת הפעילות: החניכים והחניכות יביעו הזדהות עם מצבם של בעלי החיים בארץ ובעולם דרך הזדהות עם הצרכים שלהם.ן והכרה בזכויות המגיעות להם.ן.
ציוד דרוש:
דפים, עטים/טושים, נייר עיתון, נספח 1 – זכויות הילד, נספח 2 – בעלי חיים, נספח 3 – כתבות.
מתודה 1 – עבודה אישית – 5 דק'
נחלק לחניכות ולחניכים דפים ועטים, נקציב להם.ן שתי דקות לכתוב כמה שיותר מרכיבים בסדר היום שלהם.ן (לקום בבוקר, להתארגן לבית הספר, להשתתף בחוגים, להכין שיעורי בית), מי שכתבה הכי הרבה דברים – מנצח.ת. (אם כתבו ממש מעט – אפשר להוסיף עוד דקה.)
מתודה 2 – רשימת צרכים – 10 דק'
נושיב את החניכים והחניכות במעגל ושואלים אותם.ן בכלליות מה הם כתבו, לאחר מכן נערוך יחד רשימה קבוצתית על נייר עיתון גדול של כל מה שהם.ן צריכים כדי לבצע כל חלק ביום. (על סמך מה שכתבו בסדרי היום האישיים, למשל אם כתבו לקום בבוקר/ ללכת לישון לכתוב: שעות שינה, מיטה, חדר, פיג'מה. אם כתבו להתארגן לבית הספר לכתוב: בגדים, נעליים, תיק, מברשת שיניים, ספרי לימוד. אם כתבו ארוחת צהריים לכתוב: מזון, מיקרוגל).
כעת, עושים סבב, וכל חניך.ה מוחק.ת בתור.ה את הצורך שהיתה/היה מוותר עליו הכי בקלות, עד שישארו רק דברים שהם.ן לא מסוגלים למחוק כמו מזון, היגיינה, חברה, משפחה, קורת גג.
שואלים את החניכים:
- על מה היה קשה לוותר ובכל זאת ויתרתם.ן?
- האם אתם מסוגלים לדמיין חיים ללא הדברים ברשימה?
מתודה 3 – זכויות שלנו וזכויות בעלי חיים – 20 דק
נציג לחניכים משפטים מאמנת זכויות הילד של האו"ם ( נספח 1).
נעבור על כל זכות שמוזכרת וננסה להבין על איזה צורך (מהרשימה הקבוצתית שערכנו) היא באה להגן (למשל זכותי ללמוד, לשחק, להתפתח, לקבל הזדמנות להוכיח את עצמי – הצורך בחוגים או בפעילויות אחה"צ).
מחלקים לכמה מהחניכים והחניכות כרטיסיות עם תמונות של בעלי חיים עליהן מצד אחד, ומהצד השני תיאור של חייהם במשק/תעשייה. (נספח 2)
דיון:
- אילו זכויות נלקחות מבעלי החיים?
- זכויות הילד באות להגן על ילדים שאין להם את האפשרות להגן על עצמם. גם בעלי חיים שנמצאים בשימוש האדם אינם יכולים להגן על עצמם, אז מה דעתכם? הזכויות שמגיעות לנו צריכות להיות גם עבור בעלי חיים? האם יש לנו דרך להשפיע בעצמנו על מצב בעלי החיים?
נציג לחניכות ולחניכים שתי דוגמאות להצלחה בשינוי חקיקה: פיטום אווזים ותקנות עדכניות על כלובי סוללה בתעשיית הביצים (נספח 3)
לצד הכתבות מופיע הסבר על התהליך שהביא לשינוי החוק, בו לקחו חלק הרבה אנשים פרטיים וגם בני נוער. המטרה היא להראות כיצד פעולה פשוטה של כל אחד ואחת יכולה להשפיע על הרבה בעלי חיים, למשל לחתום על עצומה או להפסיק לצרוך מתעשייה ספציפית.