הסביבה הקרובה והרחוקה שלי וכלפי מי חלה חובתי כצופה?
פעילות של 30 דק' לתנועת הצופים, מתאימה גם כפעילות חוץ למחנות הקיץ
מטרה:
החניכים והחניכות ידונו במידות הצופה וינסו לחשוב יחד כיצד הם.ן מיישמים.ות אותן כלפי כמה שיותר דמויות ומאפיינים מהסביבה ומהעולם שלהם.
רשימת ציוד:
דפים, טושים, נייר עיתון, נספח 1 – כרטיסיות עם מאפיינים מהסביבה, נספח 2 – מידות הצופה, נספח 3 – כרטיסיות עם בעלי חיים.
קישור להורדת כל הנספחים
מתודה 1 – כרטיסיות – 5 דק'
נפרוס בפני החניכים והחניכות כרטיסיות עם שמות של קבוצות השייכות לסביבתם.ן הקרובה והרחוקה:
משפחה, חיות מחמד, שכנים, משפחה מורחבת, החברים שלי, אנשים זרים, בית הספר, הכיתה, הגדוד, השבט, חיות ברחוב, חיות בר, חיות במשקי מזון.
ננחה את החניכים והחניכות לסדר את הכרטיסיות ב4 מעגלים מבפנים החוצה (ניתן לצייר את המעגלים על פלקט גדול או על החול): אני, קרוב אלי מאוד, קרוב אלי באופן יחסי, רחוק ממני
לאחר מכן, נפרוס בפני החניכות והחניכים את הכרטיסיות של 10 מידות הצופה (נספח 1), עליהם.ן למקם את הכרטיסיות בהתאם למעגלים להן נוגעת כל מידה.
מתודה 2 – דיון – 10 דק'
שואלים את הקבוצה:
- האם אנו מקיימים ומקיימות את 10 מידות הצופה כלפי כולם? אם לא, מדוע?
- מידה מס' 3 אומרת: הצופה רֵעַ לכל אדם ואח לכל צופה. למה קיים הבדל בין אדם וצופה, מה ההבדל בין רֵעַ ואח?
- מה עם היצורים שאינם בני אדם? במידה מס' 7 כתוב "הצופה חובב את החי והצומח ומגן עליהם". האם אין הדבר אומר שעל הצופה להיות רע/ה גם לבעלי-החיים?
- כיצד אנחנו יכולים ויכולות להרחיב את מעגל ההשפעה שלנו? ליישם את המידות כלפי מעגלים נוספים?
מתודה 3 – כמה קל לעשות שינוי – 15 דק'
נציג לפני החניכות והחניכים כרטיסיות (נספח מס' 3) ונבקש שיקריאו את הנתונים.
כעת לאחר שנחשפנו לנתונים:
- איך אנחנו יכולים לנסות להשפיע גם על המעגל השלישי, אלו שלא קרובים אלינו?
למרות שהם לא קרובים, האם יתכן שיש לנו השפעה ישירה או עקיפה עליהם? (דוגמאות שאפשר לתת: אנשים אחרים שעומדים איתנו בפקק כי בחרנו לסוע באוטו לעומת תחבורה ציבורית, אדם שאנחנו נתקלים בו ביומיום אבל לא קרוב אלינו למשל מוכר/ת במכולת השכונתית, עובדים ועובדות במפעלים בסין שאנחנו קונים את התוצר שלהם ושלהן בארץ – טקסטיל, סלולרי וכו', אנשים באזורים שסובלים משטפונות בעקבות התחממות גלובלית שכולנו משפיעים עליה וכדומה).
- האם יש לנו אפשרות להשפיע על בעלי חיים אחרים? (דוגמאות: חיות הבית שלנו, חיית בר או דג שעלול להיחנק מפסולת שאני זרקתי, בעלי חיים בתעשיות המזון שאנחנו לא פוגשים ופוגשות אבל הם בעצם מושפעים ישירות מבחירות יומיומיות שלנו כמו מה נאכל וכמה, חיות בר שמושפעות באופן כללי מפעולות האדם כמו צמצום מרחב המחיה שלהן, זיהום, הרס יערות וימים, שינויי אקלים וכו').
תמיד למעשים שלנו תהיה השפעה, לא תמיד נכיר אותה או נחשוב עליה. אבל, כצופים וצופות, יש לנו אחריות לנסות ולהסתכל תמיד על הסביבה הקרובה והרחוקה, ולנסות לסייע איפה שאפשר להשפיע לטובה, ולהשתדל לצמצם השפעות שליליות שלנו על הסביבה.
הערה למדריך/ה:
מטרת הפעילות הינה להראות לחניכים ולחניכות איך באמצעות ארוחה אחת ניתן להשפיע על הרבה דברים מסביבם: על חיסכון במים בישראל, על ההתחממות הגלובלית, על שריפת היערות. כך בעצם בלי להתאמץ, ניתן להשפיע באופן חיובי מאוד על שלושת מעגלי השייכות שלנו.