יוצאים לחופש

זוג אווזים בבריכה
כיתותא'-ו'
משך45 דק'
תחום דעתחברה וחינוך, סביבה וקיימות
מטרותהתלמידים יתוודעו לדרכי פעולה, שניתן לבצע בעצמם בזמן החופשי במהלך הקיץ, ידונו ביתרונות ובאתגרים של כל פעולה.
עבודה יחד בדרך של למידת עמיתים בגיבוש תכנית פעולה, מעודדת יצירתיות והתגייסות לקראת לקיחת אחריות אישית למעורבות סביבתית.
עזרים אפשריםכרטיסיות, דפי-עבודה (מצורף – להדפסה/הצגה)

הקיץ כבר כאן. רובנו מתכוננים כבר לחופשה, לגלות עולמות חדשים…
בעוד אנחנו נהנים.ות מזמן חופשי, בקרב בני המשפחה שלנו ועם חברים, לא נשכח גם את חברינו בעלי החיים.

כמחנכים.ות נוכל להמשיך את הדי ההשפעה של הפעילות הכיתתית, בעזרת השראה לדברים שאפשר לעשות בחופש, כדי להמשיך את הקשר עם הנושא החשוב של חמלה בכלל וחמלה כלפי בעלי החיים בפרט.
הקיץ הוא זמן מצויין לצאת החוצה ולפגוש מצבים חדשים, במרחב הביתי והציבורי, כדי ללמוד עוד על יחס החברה שלנו לתנאי המחייה של החיות וגם להשלכות שיש לאלה על הסביבה.

באסופה שלהלן, מובאות מספר פעולות אפשריות לילדים ונוער להתנסות בהן במהלך החופש הגדול.
ההצעה שלנו לפעילות הכיתתית היא לחלק את הכיתה לקבוצות עבודה. כל קבוצה תחקור יחד אחת הפעילויות ותשתף את הממצאים במליאה.
כאשר נציג את נושאי הקבוצות, אפשר לכתוב אותם ככותרות על הלוח, להדפיס ולהניח על שולחן כל קבוצה או להציג במצגת.

הציגו את השאלות הבאות במליאה לפני תחילת היציאה לעבודה, או הגישו לכל קבוצה דף עבודה מודפס, עליו יוכלו לכתוב תשובותיהם לפני ההצגה והאיסוף במליאה.

מהלך הלימוד יחולק כך:

חלק בשיעור זמן בדקותשאלה מרכזיתפעולה
פתיחה5 דק'מה אתם מתכננים לעשות בחופש?

אילו מהתכניות שתיארתם מערבות פגישה עם בע"ח?
נאסוף את התשובות מהתלמידים ונכתוב על הלוח לפי קטגוריות
הצגת הנושאים10 דק'ציור בגיר על מדרכה
פיקניק עם חברים
בילויים שמתחשבים בבע"ח
תצפיות חקר
סיירות ניקיון בטבע
עבודה ברשת
נסביר על כל נושא לפי המתואר כאן במערך ובמצגת.
נתחלק לקבוצות עבודה לפי בחירתם התלמידים.
עבודה בקבוצות15 דקעוברים על הפרטים של כל אירוע ומציעים הצעות. עוברים יחד על היתרונות והחסרונות בהצעה ומגבשים תכנית פעולהמקבלים את הנושא ככרטיסייה או דף עבודה.
כותבים תשובות לשאלות
ומכינים תוצר סופי להצגה
איסוף וסיכום10 דק

1. בילויים שלא פוגעים

פיל בסוואנה

לונה פארק, מוזיאון, סיורים, בריכה, ים ואפילו משחקי מחשב. כל כך הרבה אפשרויות אפשר להשתגע מרוב כיף :) איך מספיקים לעשות כל מה שרוצים, ומה בוחרים? כשמרכיבים יחד עם המשפחה את התוכניות לבילויים המשותפים, גם אם לפעמים ההורים לא מודעים, יש לנו את האפשרות, בידיים שלנו, להיות אחראים ולהזכיר: אנחנו לא משתתפים באירועים שבהם מפעילים כוח על בעלי החיים. גם אם נדמה לנו שבעלי החיים מטופלים, ושבני האדם שאיתם דואגים להם יפה, חשוב שבעלי עסקים המשתמשים בבעלי-חיים לרווחתם יכירו בכך, שהציבור לא מעוניין להשתתף בפעילות מהסוג שהם מציעים.
אז נבחר יחד, אם מטיילים למזרח הרחוק לא נתפתה ללטף נמרים או לרכוב על פילים.
במקום פינות חי ופינות ליטוף, נעדיף לפקוד מקומות שמפגינים חמלה מול בעלי-החיים, כאלה שמצליחים לייצר מציאות אחרת אליה אנחנו שואפים ביחס לבעלי-החיים. חוות החופש, היא מקום אחד כזה, שם נעים מאוד ללמוד איך אפשר להיות מחוייבים לקיים מרחב ובו תרנגולים, פרות, עיזים וחזירים זוכים ברווחה אמיתית. התנדבות בכלביות עירוניות היא גם כן דרך נהדרת להעביר את הקיץ ולפגוש חברים חדשים עם החברים על ארבע. ולבסוף, מפגש עם חיות יכול לקרות גם דרך המסך, למשל בסביבת הלימוד: חיות איתנו
למידע נוסף על תקשורת עם בעלי-חיים בפינות החי אפשר להתרשם בפודקאסט של גל חכים.

2.פיקניק של גדולים

שולחן עם תבשילים

בתוך השגרה של שנת הלימודים התפקידים די ברורים, מי אחראי על האוכל במטבח (חוץ מהחטיפים). החופש הגדול מזמן לנו הרבה זמן פנוי שאפשר לשלב בו הנאה, חברים ולימודים. נמצא מקום נחמד בצל, קרוב לכל החברים שנרצה שיבואו. נבקש מכל אורח.ת להביא איתם משהו קיצי וקליל לאכול מהצומח. אפשר לדאוג למחצלת, וכמובן, לא לשכוח מספיק מים.
אם בחרנו לפתוח קבוצה, אפשר להשתמש בה כדי לשתף מה כל אחד ואחת מביא.ה. מי שלא יודע.ת אילו המאכלים צמחיים יכולים ללמוד יחד, ולשתף ברעיונות חדשים למאכלים. הדיונים בקבוצה יכולים כמובן לחזק אותנו גם על הבחירות שלנו להשתמש בכלים רב-פעמיים, מתוך כך שחשוב לנו לשמור על הסביבה. לשם האירוע אפשר לעצב הזמנה חגיגית. מתכוננים, מתרגשים ומחכים ועל הדרך – לומדים בבית איך להתמצא במטבח, וגם בקניות, אילו בחירות ופעולות אני יכול.ה כבר בגילי לעשות. הצעות למתכונים קלים אפשר תמיד למצוא באתר המתכונים הטבעוני.

3. להתיידד עם השכנים

בשכונות רבות מסתובבים חתולים חופשיים. אם רוצים ושמים לב, אפשר לזהות בהם את ה"דיירים" הקבועים. הם מתהדרים בצבעים שונים, משמיעים קולות שונים ואם מספיק מתקרבים, אפשר אפילו לראות שיש להם מרכיבי אופי שונים.
חוויה ייחודית ומלמדת יכולה להיות תצפית מכוונת התבוננות על חייהם של חתולי הקהילה. אפשר לנהל יומן שיספר את סיפורי החתולים שפוגשים. תיעוד יומי או שבועי יכול ללמד אותנו הרבה על דפוסים – כאלה של בעלי החיים שיכולים ללמד אותנו גם על דפוסים של עצמנו.
פעילות של תצפית מפתחת סבלנות, סקרנות, הקשבה וראייה לפרטים. כשאנחנו אוספים מידע דרך העיניים והאוזניים על החיים שקורים לידנו, אנחנו הופכים מודעים וקשורים יותר לסביבתנו. וכשיוצאים לסיורים כאלה יחד, אפשר להשוות מה שרואים עם מה שרואים החברים.
כהצעה רחבה, לא נמליץ לעודד את הילדים להתקרב לחתולים להאכלה וליטוף, אבל כן בהחלט להזמין אותם להשאיר מי-שתייה לחתולים. אפשר להיות יצירתיים במיוחד – לתכנן ולבנות יחידות הצללה מחומרים ממוחזרים שמוצאים – לשים במקומות שחתולים יוכלו להגיע להימלט מפני החום.
עוד על טיפול בחתולי הקהילה באתר 'תנו לחיות לחיות'.
אם ממש סקרניים אפשר לחקור עוד סוגי חיים: מגוון בעלי-החיים בסביבתנו הוא רחב כל כך, ולרוב, אין לנו את הפניות לגשת ולהכיר את כולם.
תצפיות שכאלה אפשר לערוך על קבוצות דגים – בחופים מסוימים, אם הם נגישים לכם – אפשר לשנרקל ולעקוב אחר העולמות שמתחת למים (אפשר בדרך לעזור להם ולאסוף את הלכלוכים שמוצאים). ציפורים, על כל צורות התקשורת שלהן הן עולם מופלא לחקירה. ניתן לקבל השראה מהתכניות של "שפת הציפורים", שמוקדשות כולן להיכרות עם הזנים השונים. ולבסוף, לא תאמינו כמה קסם אפשר למצוא גם במחשכים שמתחת האבנים שבכל חצר – תגליות נהדרות על חרקים – טחביות, חיפושיות ונמלים – אפשר להעביר שעות בהתבוננות בעבודתן.

4. נקי זה הכי

כולנו מכירים סיפורים עצובים על חיות-בר, שקנאים, ציפורים, צבים ודגים שניזוקים מהפסולת שאנחנו משליכים. בקיץ הזה נוכל להיות יותר זהירים ומודעים לשימוש שלנו באריזות פלסטיק ושאר מזהמים בסביבת בעלי-החיים. את האריזות נזרוק לפח, ואם אין בסביבה נחזיק אצלנו שקית פסולת להשלכה. מעבר לכך,אין כמו דוגמא אישית: כאשר אנו בים או בחורשה, אפשר להרים זבל שאנשים אחרים השאירו. פעולה זו נותנת השראה לנהוג כך לכל מי שסביבנו וכייף להשאיר אחרינו סביבה עוד יותר נקייה מזו שבאנו אליה. אפשר לקחת את היוזמה הזאת צעד קדימה, להצטרף לארגונים קיימים המקיימים פעילויות מסוג ניקיון חופים, וגם אפילו ליצור קבוצה משל עצמנו להזמין אליה את החברים – ליום כיף של מסיבת ניקיון בטבע.

5. להשאיר חותם

אנחנו לא צריכים.ות קהל רב, כדי להביע את עמדתנו בציבור, וגם אין צורך להתקשר עם ארגונים גדולים; גם במרחב המקומי הקרוב ביותר – בשכונה שלנו – אפשר למצוא פינה, על פניה חולפים מדי יום ילדים ומבוגרים בדרכם לעיסוקיהם הרגילים.
לפעילות זו, חבילת גירים ופיסת מדרכה יעשו את העבודה. אפשר להזמין שכנים וחברים להשתתף ולצייר יחד דימויים צבעוניים לעורר את המודעות. כדאי לקחת בחשבון, שעצם הפעולה יכולה לעורר עניין ולהעלות את הנושא לשיחה עם הפעילים והפעילות הצעירים במרחב הציבורי.
אם לא מוכנים.ות למפגש, לא מוכרחים. אפשר להינות מציור חופשי, ולהיות בטוחים.ות שיצירות האומנות המאולתרות שלנו יגיעו לעיני העוברים ושבים, גם כשאנחנו לא נוכחים.ות.

6. חיות ברשת

לפעמים אנחנו חושבים.ות שהיה עדיף לו היינו מבלים את כל הקיץ בחוף, או מנצלים את כל החופש הגדול כדי להשתולל בחוץ. לצערנו, זה לא תמיד מתאפשר עם מזג האוויר החם. למזלנו, יש לנו מרחבים בטוחים וצוננים להשאר בהם בשעות החמות במיוחד. גם המרחבים הדיגיטליים הם מקום להתארח בו, כאשר זה נעשה תחת פיקוח הורי ומודעות לתכנים אליהם הילדים נחשפים.
אם כבר כולנו נמצאים שם, ברשתות החברתיות, צורכים.ות ומעלים.ות תכנים מסוגים שונים, למה שלא ננצל פלטפורמות אלה ליצירה חינוכית לטובת קהילת בעלי החיים?
אפשר לאסוף קבוצת חברים וחברות או אחים ואחיות ולביים סרטון. כותבים יחד את התסריט, מסכימים על מה מצלמים, מי השחקנים ומה כל אחד ואחת אומרים. רצוי להתאים את סוג התוכן לפי היעד שבו משתפים. אם, למשל, רוצים לפרסם סרטון ב'טיק טוק', חושבים על האורך של ה'סרט'- הוא צריך להיות קצר והמסרים מדויקים. זה מבקש אותנו להחליט אילו דברים יותר חשובים לנו שיראו וישמעו הקהל שאליו אנחנו מכוונים.
אפשר להמציא אתגר מתגלגל שמייצג פעילות קטנה אחת לטובת בעלי החיים (למשל, להשאיר מים בחוץ לחתולים, או לצלם ציפורים), לעשות אותו מצחיק וכיפי, ולראות איך הוא מתגלגל ויראלית. תוך כך, אנחנו לומדים עבודת צוות, מפתחים את היצירתיות שלנו וגם מאוד נהנים.

רעיונות לפעילווית נוספות אפשר למצוא בעמוד החינוך של אתר PETA
שיהיו לכולנו קיץ נעים ומתחשב בסביבה ובבעלי-החיים :)

bb_pages

דילוג לתוכן